La Academia de Științe a Moldovei a avut loc, la 30 mai 2017, o lansare de carte-eveniment cu genericul Migrația: probleme și oportunități, dedicat lansării lucrărilor ştiinţifice în domeniul migraţiei, publicate recent în Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost prezentate 10 cărţi în domeniul migraţiei, studii fundamentale, despre diferite aspecte ale proceselor migraţionale.
Alături de prof. Victor Moraru (ASM) şi dl prof. Valeriu Moşneaga (USM), autori și coordonatori ai acestui impunător set de lucrări, au participat la discuţii academicieni, reprezentanţi ai Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice, Filialei din Republica Moldova a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu participarea Biroului Relaţii cu Diaspora, Misiunii în Republica Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, IASCI/NEXUS Moldova etc.
Problema migrației se află în vizorul atenției cercetătorilor din Republica Moldova și acest fenomen este unul cu consecințe deosebite pentru țara noastră. E și firesc faptul ca societatea să solicite de la cercetătorii științifici o analiză a stării de lucru în acest domeniu, a remarcat în debutul lansării dr.hab., prof. Victor Moraru, coordonatorul Secției științe sociale și economice a AȘM, iar ideea de a organiza o lansare de carte, dar și de a face un schimb de opinii cu privire la fenomenul migrației și abordarea lui științifică este de fapt și o încercare de a propune soluții, de a vedea care sunt cele mai vulnerabile aspecte ale acestui fenomen, care sunt avantajele. Prof. Moraru a salutat prezența academicienilor Alexandru Roșca și Gheorghe Rusnac, dar și reprezentanților OIM; partenerilor de la Nexus și ASEM, Biroului de relații pentru diasporă, dr.hab. Ala Roșca care reprezintă atât USM, cât și Universitatea din New Orleans și a altor reprezentanți, antrenați nemijlocit în procesul de cercetare a migrației. Domnia Sa a exprimat speranța ca această lansare-eveniment să fie una benefică pentru cercetări în continuare în acest domeniu spinos, greu, dar plin de oportunități, dar poate chiar și revelații care se numește migrație.
„Fenomenul migrației este unul de amploare, are multe niveluri, forme și spații de manifestare, diferite conotații, se soldează cu diferite consecințe dintre cele mai controversate, neunivoce, care reprezintă un proces obiectiv, real, unul de proporții pentru zilele noastre în condițiile globalizării și nu este întâmplător faptul că el stă în centrul atenției atât a politicienilor, cât și al cercetătorilor”, a menționat în luarea sa de cuvânt acad. Alexandru Roșca, fiind și moderatorul evenimentului. Acest fenomen, susține, academicianul nu le-a scăpat din vedere nici cercetătorilor din republica noastră, fie că este vorba de economiști, sociologi, politologi, filosofi, culturologi sau demografi. Savantul a subliniat faptul că în ultimii ani au fost editate o serie de lucrări valoroase în acest domeniu în cadrul Academiei, dar și USM cu participări comune ale cercetătorilor acestui proces din diferite instituții din Republica Moldova.
În numele Organizației Internaționale pentru Migrație, una dintre agențiile ONU, dl Ghenadie Crețu, a adresat un mesaj de salut, în care a exprimat onoarea de a fi prezent la eveniment. Reprezentantul OIM a mulțumit organizatorilor pentru interesul la tema migrației, felicitând autorii și reprezentanții mediului științific pentru un produsul excepțional. OIM este în căutare permanentă de parteneri, împreună cu care ar putea face mai multe pentru a ajuta oamenii, cum ar fi instituirea unor curricule de instruire în domeniul migrației și a dezvoltării care includ trei teme esențiale, dezvoltarea economică, socială și aspecte politice, instituționale și juridice. Dl Crețu a exprimat speranța că aceste începuturi vor găsi o continuare logică și vor rezulta în instituționalizarea unor cursuri pentru studenți și masteranzi.
Dr.hab. Olga Gagauz, director al Centrului Cercetări Demografice, director adjunct al INCE a subliniat în luarea sa de cuvânt că editarea acestui set de lucrări este o contribuție foarte importantă în reflecția științifică a acestui fenomen de migrație. Mai mult de două decenii, Republica Moldova este în acest proces și impactul migrației este foarte complex. „Trebuie să constatăm astăzi că încă nu cunoaștem totul despre acest fenomen, mai mult vorbim despre emigrația populației care a adus la scăderea semnificativă a numărului populației Republicii Moldova”, a menționat cercetătoarea, specificând cp fluxul pozitiv-negativ pentru republica noastră este foarte contradictoriu. De aceea, consideră dr.hab. Gagauz, studiile care se efectuează, lucrările care au apărut evident că au o contribuție foarte importantă în elaborarea și promovarea politicilor în domeniul migrației, în domeniul economic sau social și al dezvoltării populației în Republica Moldova.
Ghenadie Slobodniuc, reprezentant al Biroului Migrație și Azil a felicitat autorii lucrărilorpentru efortul pe îl depun, în pofida provocărilor cu care se confruntă în procesul de creație. A mulțumit pentru contribuția pe care o au reperzentanții mediului academic în crearea sinergiei dintre cercetare și partea aplicativă, elaborarea și implementarea politicilor publice, or, unele recomandări, propuse de mediul științific devin foarte utile la elaborarea și implementarea anumitor politici publice în domeniul respectiv. Totodată, reprezentantul BMA a atras atenția asupra faptului că, pe lângă publicațiile pe care au reușit cercetătorii să le editeze, este oportun a menționa că autorii acestor lucrări sunt și mentori pentru generațiile noi care vor extinde rețeaua cercetătorilor din acest domeniu.
Cuvinte de apreciere au avut și acad. Gheorghe Rusnac, care a relatat și câteva secvențe din experiența pe care a avut-o, fiind Ambasador al Republicii Moldova în Italia. Despre importanța lucrărilor lansate, dar și despre rolul și problemele diasporei a vorbit doctorul habilitat în științe politice Ala Roșca ș.a.
Seria de lucrări științifice „Migrația: probleme și oportunități”, apărute recent în cadrul Academiei de Ştiinţe au fost prezentate de prof. Victor Moraru (coordonator): Migraţie, Diaspora, Dezvoltare: noi provocări şi perspective; Republica Moldova: provocările migrației, Brain Drain: cazul Republicii Moldova; Fațetele unui proces: migrația forței de muncă din Republica Moldova în Italia; Generaţii secunde de migraţiune: cazul Republicii Moldova (autor, E. Deleu); Migrația înalt calificată și inițiative de dezvoltare: cazul Republicii Moldova (coordonator, V. Varzari). Prof. Valeriu Moșneaga a prezentat lucrările „Современные миграционные процессы: сoстояние и основные формы. Кишинев: MOM. 2016, V. Moșneaga coord.); Gh. Rusnac, V. Moşneaga. Din agenda de lucru a Ambasadei Republicii Moldova în Italia (2008-2011). Chişinău, 2015; V. Moşneaga (coord.). Migraţia de muncă din Republica Moldova: factorii de propensiune a procesului. Chişinău: USM, 2015.
Despre impactul devastator al migrației, dar și despre efortul autorilor în procesul de lucru și cel editorial a vorbit drd. Ecaterina Deleu, care se ocupă în cercetările sale de generațiile secunde de migrație. Cercetătoarea a încercat să analizeze fenomenul respectiv, în baza cazului Italiei, în speranța că ulterior aceleași rezultate vor fi înregistrate și în alte țări, unde sunt comunitățile noastre, de exemplu, în Franța, Germania, Austria. În acest sens, au fost elaborate 13 tipuri de hărți care reprezintă datele oficiale privind comunitățile noastre din Italia.
Protagoniștii evenimentului de lansare au oferit o platformă de comunicare foarte utilă între sociologi, politologi, demografi, statisticieni şi experţi care implementează proiecte legate de migraţie.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|