Secretarul General al Consiliului Europei a susținut o prelegere publică la USM, la care au participat reprezentanți ai Academiei de Științe

2017-05-31
 
Aflat într-o vizită de două zile la Chișinău, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, pe lângă agenda de întrevederi cu reprezentanţii guvernării, partidelor extraparlamentare, precum și cu membri ai societăţii civile, a avut întâlnire cu studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, unde a susținut o prelegere la tema „Provocări şi ameninţări la adresa securităţii democratice”.
 
La eveniment au fost invitaţi să participe parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului, misiunilor diplomatice, societăţii civile, mediului academic și universitar, studenţi.
 
În prezentarea sa, oficialul european s-a referit la două blocuri de probleme: primul a vizat evoluția Consiliului Europei de la 1949 până în zilele de azi, în al doilea făcând o trecere în revistă a instituțiilor din cadrul Consiliului Europei. După prelegere a urmat o rundă de întrebări-răspunsuri, prin care s-a dorit a scoate în evidență atât unele probleme de actualitate cu care se confruntă țara noastră, cât și istoria relațiilor dintre Republica Moldova și Consiliul Europei.
 
Prezent la prelegere, dr.hab., prof. Victor Juc, vicedirector al Institutului Cercetări Juridice și Politice al AȘM, a remarcat că prelegerea a fost una utilă, în special, pentru studenți, masteranzi, dar și pentru asistență. Deși poate unii dintre cei prezenți s-au așteptat la răspunsuri mult mai tranșante, mai provocatoare, Secretarul General al CE a dat dovadă de diplomație, precum este în firea unui înalt funcționar internațional. Fiind întrebat dacă se află pe ordinea de zi a Consiliul Europei problema trecerii la o nouă etapă a Republicii Moldova, de la monitorizare la post-monitorizare, răspunsul oficialului european a fost cât se poate de așteptat - este necesar a înfăptui reforme, în special, în sistemul justiției, contracararea corupției, libertatea instituțiilor media etc., răspunsuri standardizate pe care le oferă o personalitate cu demnitate publică din cadrul unei instituții de cooperare multilaterală internațională care este axată la moment pe monitorizare, pe asistența în edificarea statelor de drept și în asigurarea și respectarea drepturilor omului.
 
Vizita Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland a avut drept  obiectiv dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei, lansarea oficială a Planului de Acţiuni al Consiliului Europei pentru ţara noastră pe perioada 2017–2020, cât şi stabilirea priorităţilor viitoare de cooperare cu Republica Moldova.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM