La Universitatea Academiei de Științe a Moldovei a avut loc, la 26 mai 2017, ceremonia de înmânare a burselor „In memoriam Mircea Ciuhrii” și bursei „Nizami” celor mai buni studenți, doctoranzi ai UnAȘM, dar și celor mai buni cercetători științifici ai AȘM.
Rectorul UnAȘM, acad. Maria Duca, a menționat în cuvântul său inaugural că festivitatea de decernare a burselor reprezintă o sărbătoare atât pentru Academia de Științe, cât și pentru Universitate, dar mai ales, pentru cei care au fost selectați într-o competiție riguroasă, iar astăzi vor beneficia de diferite tipuri de burse, o sărbătoare ce se datorează celor merituoși, or, meritocrația este una din valorile pe care le promovează UnAȘM. „Această universitate, care beneficiază de suportul colaboratorilor, școlilor doctorale, laboratoarelor, institutelor AȘM a devenit pe parcursul a 10 ani de activitate una cu succese și meritocrații. Vreau să menționez că atât profesorii, cât și colaboratorii universității, institutele, punem accent deosebit pe calitatea instruirii, iar această calitate se reflectă în succesele dumneavoastră”, a subliniat rectorul.
Adresând felicitări câștigătorilor burselor, acad. Maria Duca a mulțumit sponsorilor pentru susținerea acordată, exprimând speranța că din fondurile oferite beneficiarii vor multiplica atât cercetările și rezultatele obținute, cât vor identifica și oportunitățile de a promova și dezvolta, cultiva, dragostea față de știință, de cunoaștere, așa cum au avut-o predecesorii și cei care le-au oferit aceste burse.
Bursele „In memoriam Mircea Ciuhrii”, clasificate în trei tipuri (de cercetare, de mobilitate și de performanță științifică), au fost acordate de fiul renumitului virusolog, omul de afaceri, dr. Ceslav Ciuhrii, care în decembrie 2016 a lansat Proiectul de sponsorizare „Științele vieții în dialogul generațiilor”.
Bursa „Nizami”, oferită studenților UnAȘM din 2009, a fost acordată de către dr. Vugar Novruzov, președintele Congresul Azerilor din Republica Moldova.
Și pentru că, potrivit proverbului moldovenesc, Dar din dar se face rai, cu gratitudine din partea UnAȘM, pentru personalitățile care au contribuit și au considerat important să investească în generația tânără, să investească în cercetare, rectorul Maria Duca a oferit două Diplome de gratitudine pentru cei doi donatori - președintelui Congresului Azerilor din Republica Moldova, doctor drept, Vugar Novruzov, pentru acordarea bursei „Nizami” și doctorului în biologie, Ceslav Ciuhrii, pentru acordarea bursei „In Memoriam Mircea Ciuhrii”.
„După cum știm UnAȘM, este o instituție tânără, dar ea deja ocupă un loc demn printre instituțiile universitare din Moldova. De aceea, pentru Congresul Azerilor din Moldova este foarte important de a menține colaborarea cu această universitatea minunată care și-a început activitatea cu câțiva ani în urmă”, a menționat dr. Vugar Novruzov, fiind sigur că universitatea are mulți studenți talentați care merită să fie apreciați din plin datorită indicatorilor înalți și erudiției.
La rândul său, dr. Ceslav Ciuhrii a mulțumit celor care au participat la concurs și i-a felicitat pe cei care l-au câștigat, asigurându-i și pe viitor de deschiderea sa în oferirea acestor burse. „Vreau să vă transmit un imbold de încurajare, vreau să vă spun că orice efort pe care-l depuneți nu rămâne în zadar, chiar dacă pe moment vi se pare că nu ați fost pe deplin satisfăcuți de rezultat. Toate rezultatele se cumulează și într-o zi cu siguranță veți fi răsplătiți”, a subliniat mecenatul.
„Mă bucură faptul că astăzi, în această aulă, a fost menționat numele bunului meu prieten, coleg, profesor, Mircea Ciuhrii, cu care ne-am cunoscut acum 30 de ani și toți atâția am colaborat”, a menționat acad. Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie al AȘM, exprimând bucuria și plăcerea pentru faptul că și fiul regretatului profesor, Ceslav Ciuhrii, și-a asumat responsabilitatea și a instituit această Fundație, oferind aceste burse tinerilor interesați de cercetare. Acad. Rudic ar vrea să creadă că și alte persoane din domeniul mediului de afaceri vor prelua acest nobil exemplu și în anii viitori să apară și burse ale altor savanți cu renume care au plecat din viață.
Onoarea de a participa la punctul culminant al acestui proiect generos și inedit pentru Republica Moldova, a fost exprimată și de vicepreședintele AȘM, m.c. Ion Guceac, care coordonează activitatea Universității. Profesorul a transmis felicitări merituoșilor și mulțumiri donatorilor din partea conducerii AȘM, subliniind că atare gesturi care încurajează tinerii cercetători sunt extrem de valoroase la etapa actuală. M.c. Guceac a mai precizat că victoria înregistrată de tineri se datorează în mare parte și cadrelor didactice, profesorilor, care le sunt mereu alături, rezumând că victoria este a tuturor celor care fac parte din familia UnAȘM.
Un cuvânt de mulțumire a fost exprimat și de dr.hab., prof. Volosciuc Leonid, beneficiarul bursei de cercetare „Mircea Ciuhrii”, (Categoria Cercetători). Domnia Sa a ținut să specifice că pe fundalul unor evenimente mai puțin plăcute care au loc în ultima perioadă în țară, manifestarea de înmânare a burselor celor mai buni cercetători este unul distinct. În numele celor care au fost menționați, a transmis cuvinte de gratitudine și pioasă recunoștință, în primul rând, mecenaților, bunului coleg Ceslav Ciuhrii, dar și organizatorilor acestui eveniment în frunte cu rectorul UnAȘM, acad. Maria Duca, dorind ca asemenea evenimente să aibă continuitate, iar cei cu aplecare către cercetare să simtă că știința este susținută.
Bursele au fost acordate în conformitate cu Regulamentul privind bursele de merit în cadrul Universității Academiei de Științe a Moldovei, aprobat prin decizia Senatului UnAȘM, în bază de concurs ca rezultat al evaluării dosarelor de către Comisia de Concurs a Burselor de Merit din cadrul UnAȘM. Pentru obținerea burselor, la concurs, au fost depuse 75 de dosare (studenți, doctoranzi și cercetători din UnAȘM și AȘM). Fondul total de burse a constituit 103263lei. (Foto UnAȘM)
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |