Republica Moldova și Ucraina, la 25 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

2017-05-26
 
Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei și Ambasada Ucrainei în Republica Moldova a organizat, la 25 mai 2017, Conferința științifică cu participare internațională „25 de ani de cooperare: probleme actuale ale relațiilor moldo-ucrainene”.
 
La eveniment au participat Іvan Gnatișin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, reprezentanți ai misiunii diplomatice și diasporei ucrainene, ai mediului academic din ambele țări, persoane interesate.
 
Directorul Institutului Cercetări Juridice și Politice al AȘM, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir, a salutat prezența Excelenței Sale la evenimentul științific, în contextul în care precedentul șef al misiunii diplomatice ucrainene a fost foarte prezent, inclusiv cu comunicări științifice, la manifestările științifice ale institutului, manifestând deschidere și susținere pe dimensiunea științifică cu administrația și colaboratorii institutului. Cu referire la eveniment, directorul a punctat că întrunirea respectivă este prilejuită de cei 25 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Ucraina, perioadă în care și Republica Moldova și Ucraina au avut o evoluție, înregistrând progrese sociale, economice, tehnologice pe diferite domenii, dar nefiind la adăpost și de crize, derapaje și chiar conflicte. Pentru Republica Moldova, a menționat profesorul, o perioadă de grea cumpănă, a fost în anii 1990-1992, care a culminat cu războiul de la Nistru și secesionarea unei părți a teritoriului suveran, perioadă care nu s-a încheiat, având un ecou până în prezent. Ucraina, acum de fapt traversează o perioadă extrem de complicată, or, este într-un război asemănător cu cel pe care l-a avut Republica Moldova în anii 90. „Important de subliniat că relațiile bilaterale Republica Moldova-Ucraina, atât în perioada de referință, cât și de secole, au derulat bazându-se pe înțelegere, dialog, reciprocitate, respectarea suveranității și intereselor naționale”, a relevat în contextul întrunirii științifice, directorul Cușnir, subliniind că în cadrul dezbaterilor respective vor fi abordate diverse subiecte ale relațiilor bilaterale Republica Moldova-Ucraină și într-un context mai larg, din perspectiva integrării noastre comune în spațiul european. De asemenea, a specificat Directorul ICJP, vor fi remarcate succese și progrese, conturate anumite rezerve și probleme, dar bineînțeles, vor fi trasate și eventuale obiective pentru cercetare, or, acesta și este scopul întrunirii.
 
„Am primit cu plăcere invitația și consider o onoare să adresez un mesaj de salut asistenței și să-mi împărtășesc emoțiile și impresiile despre cei 25 de ani pe care i-am parcurs împreună, dar și abordăm unele probleme care ne preocupă”, a menționat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Іvan Gnatișin. E.S. a menționat și ciclul de evenimentele care s-au desfășurat din luna martie până în prezent, care au avut loc atât la Kiev, cât și Chișinău, dar și cele care sunt în derulare până la sfârșitul anului. Unul din evenimentele remarcabile în contextul tematicii a fost editarea Timbrelor poștale „25 de ani ai relațiilor diplomatice a Ucrainei și Moldovei, oferind un exemplar conducerii AȘM. A mulțumit comitetului organizatoric care de fiecare dată își face lucru la cel mai înalt nivel, iar participanților le-a  dorit succes, dispoziție și discuții constructive.
 
Cu prilejul conferinței științifice, un mesaj de salut a transmis m.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM. „Evenimentul de astăzi ne oferă un prilej pentru a contabiliza reușitele și insuccesele pe care le-am înregistrat noi în procesele de consolidare a eforturilor noastre în vederea prezentării unor argumente științifice, fundamentării științifice a unor probleme, situații complicate cu care se confruntă statele, pe care le reprezentăm noi. Am depus eforturi considerabile și consistente în dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale pe varii dimensiuni, cu precădere, în domeniul cercetării științifice și educației”, a subliniat vicepreședintele AȘM. Totodată, profesorul a menționat bunele relații de colaborare dintre Academia de Științe a Moldovei și Academia Națională de Științe a Ucrainei, care fac parte din Asociația Academiilor de Științe, care consolidează comunitățile științifice din statele-membre ale acestei organizații.  Dl Guceac a exprimat speranța că relațiile de colaborare dintre cele două țări vor cunoaște și pe viitor o evoluție în aceeași manieră, în care vor fi consolidate eforturile, prin abordarea unei atitudini mult mai constructive, astfel încât beneficiarii acestor eforturi, poporul, concetățenii să prospere și să dăinuie în istorie.
 
„Am avut fericita ocazie să particip, la 10 martie 2017, la o manifestare organizată de către Ministerul Afacerilor Externe a Ucrainei și Academia Diplomatică din Ucraina, o manifestare consacrată aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ucraina și Republica Moldova, o manifestare destul de consistentă, la care au participat mai mulți factori de decizie, dar și unii compatrioți de ai noștri stabiliți în Ucraina”, a menționat în luarea sa cuvânt dr.hab., prof. Victor Juc, vicedirectorul ICJP al AȘM, remarcând și plăcerea de a vizita Academia Națională de Științe din Ucraina, dar și întâlnirea cu președintele Academiei, acad. Boris Paton, în vârsta 98 de, aproape de-o seamă cu instituția academică ucraineană, care în curând va marca un centenar.
  
Cuvintele de salut au fost urmate de sesiunea de comunicări științifice, moderată de prof. Victor Juc. În cadrul sesiunii, au prezentat rapoarte științifice Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Іvan Gnatișin, care a prezentat comunicarea „25 de ani de cooperare dintre Ucraina și Republica Moldova: realizări și perspective. Dr.hab., prof. Victor Joc a conferențiat la subiectul aniversării a 25-a de cooperare dintre ambele țări, axându-se pe realități, dar și oportunități de valorificat. Dr. Galina Rogovaia a vorbit despre cursul integrării europene a ambelor țări.
 
În intervențiile sale, participanții au luat în dezbatere evoluția și probleme actuale ale relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM