Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a participat, la 25 mai 2017, la prima Reuniune Academică bilaterală, organizată de Academia de Studii Economice din Moldova și Academia Regală de Economie și Finanțe din Barcelona, Spania. Reuniunea are loc în baza unui acord de colaborare pe care îl are ASEM cu Academia Regală din Barcelona.
La eveniment au participat Președintele Parlamentului, Andrian Candu, președintele Academiei Regale de Economie și Finanțe din Barcelona, dr. Jaime Gil Aluja, DHC al ASEM, persoane notorii din mediul academic și potențiali investitori, precum și reprezentanți din Spania, Ucraina, Italia, România, Republica Moldova, pe care îi unește activitatea de membru ai Academiei Regale.
Potrivit rectorului ASEM, acad. Grigore Belostecinic, gazda reuniunii, conducerea Academiei Regale spaniole a decis să organizeze în fiecare an atare reuniuni pentru a cunoaște mai bine realitățile economice, pentru a-și redirecționa mai eficient cercetările pe care le efectuează. Rectorul Belostecinic a remarcat că întrunirea este de o importanță foarte mare, în situația în care și Spania a parcurs o cale aproape similară cu cea a Republicii Moldova, de la o situație economică foarte dificilă și sărăcie în care se afla populația acestei țări, până la realitățile actuale, unde vedem Spania ca pe una din cele mai dezvoltate țări europene. „În acest context, pentru noi contează foarte mult calea pe care a parcurs-o și deciziile pe care le-a luat din punct de vedere politic, dar și economic, pentru a promova reformele și a îmbunătăți situația economică și financiară în stat. Deja au fost făcute unele recomandări, inclusiv oportunitatea ca Republica Moldova să valorifice această poziționare, reușită din punct de vedere geografic, la intersecția dintre culturi, dintre hotarele UE și restul lumii, între Europa și Eurasia, în măsura în care acest centru economic se deplasează spre Europa, Eurasia, satele eurasiatice. Ar fi bine să valorificăm și oportunitățile pe care ni le oferă și o parte și alta în dezvoltarea și orientarea exportului Republicii Moldova atât spre Europa, cât și spre piețele enorme care sunt cele ale asiatice și a Rusiei, în particular”, a punctat rectorul ASEM.
În cuvântul său de salut pentru participanți, Președintele Parlamentului Andrian Candu a subliniat că Uniunea Europeană rămâne un model de dezvoltare pe care Republica Moldova vrea să-l urmeze, în pofida crizelor și provocărilor prin care trece. În acest sens, speakerul a remarcat că Republica Moldova a depus un efort considerabil pentru a deveni stat asociat și a beneficia de Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. „Pentru noi este important să găsim cel mai bun model economic pentru Republica Moldova. În lipsa unor resurse naturale, ne axăm pe dezvoltarea agriculturii și IT”, a declarat Adrian Candu, exprimând speranța că astfel de reuniuni, la care sunt prezente persoane notorii din domeniu, ar putea aduce expertiză și elabora un model economic potrivit pentru țara noastră și pentru întreaga regiune.
În cadrul forului, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a prezentat viziunea Academiei de Științe a Moldovei asupra reformei cercetării, în contextul în care actualmente se discută intens viitorul științei naționale, președintele AȘM exprimând certitudinea că nu poate exista dezvoltare sustenabilă fără știință, acest deziderat fiind înrădăcinat în conceptul dezvoltării sustenabile. În acest sens, președintele Duca a afirmat că Academia a pledat și pledează pentru dialog, unitate și consolidare. Toate discuțiile în jurul reformei științei trebuie să producă un rezultat palpabil pentru cercetători, așa cum a fost în 2004, când s-a adoptat CSI.
Președintele AȘM a prezentat conceptul de dezvoltare sustenabilă, evoluția managementului cercetării, rolul multifuncțional al științei și impactul economic, argumentând premisele reformei și performanța în programele științifice europene. Președintele Duca a menționat că reforma este axată pe necesitatea racordării sistemului actual de administrare a domeniului la rigorile și exigențele comunitare, eliminarea carențelor actuale ale sistemului, precum și sporirea eficienței performanței științifice în contextul conservării și consolidării capacităților fizice, intelectuale, umane și tehnologice ale țării. În vederea stabilirii unei responsabilități pentru elaborarea politicilor și dezvoltarea strategică a domeniilor CD și ITT, proiectul prevede consolidarea atribuțiilor Guvernului și organelor centrale de specialitate cu competențe de elaborare a politicilor și priorităților strategice pentru domeniile CD și ITT, coordonarea și monitorizarea activităților acestora, precum și constituirea noilor structuri de realizare a politicilor în domeniile CD și ITT - Consiliul pentru Cercetare-Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic; Agenția Națională pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare (ANCDI); Consiliul Naţional pentru Titluri Științifice (CNTȘ). Reforma prevede implementarea unui mecanism eficient de finanțare, consolidarea autonomiei și capacităților AȘM, dar și dezvoltarea mecanismelor pentru stimularea performanței și încadrarea tinerilor talentați în cercetare.
Reuniunea își ține lucrările în zilele de 24-28 mai. Organizatorii evenimentului speră că această reuniune va impulsiona integrarea Republicii Moldova în spațiul științific european. Academia Regală și Științe Economice și Financiare din Barcelona a înregistrat o ascensiune notabilă pe parcursul timpului, devenind astăzi un prestigios centru de referință al cercetării economice și financiare în tot arealul academic european. Președintele Academiei Regale de Economie și Finanțe din Barcelona, dr. Jaime Gil Aluja, de două ori a fost nominalizat pentru Premiul Nobil în domeniul economiei, apreciat pentru contribuții deosebite în dezvoltarea științei economice și financiare.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |