Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice și misiunile diplomatice acreditate în țara noastră, a organizat, la 13 mai 2017, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău o nouă ediţie a „Orăşelului European”. În cadrul „Orăşelului European” au fost instalate corturi ale instituțiilor din țară, unde vizitatorii, toți cei care împărtășesc valorile Uniunii Europene, au avut posibilitatea de a afla cât mai multă informație despre asistenţa acordată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea țării noastre.
La eveniment au participat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministru, Pavel Filip, reprezentanţi ai administraţiei publice şi centrale, ai misiunilor diplomatice acreditate în ţara noastră.
Evenimentul dedicat Zilei Europei în Republica Moldova a fost inaugurat de E.S. Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, care, în numele ambasadelor din Republica Moldova, statelor UE a salutat prezența tuturor la eveniment. În discursul său inaugural, şeful Delegaţiei UE, a menţionat că la 25 martie 2017 s-au împlinit 60 de ani de la Tratatul de la Roma, când a fost instituită Comunitatea Europeană, angajament care a fost reînnoit de către statele membre ale UE în anul curent. „Dumneavoastră, cetățenii Republicii Moldova, sunteți principalii noștri parteneri, dumneavoastră sunteți motivul pentru care noi suntem astăzi aici. Rămânem angajați în activitatea noastră comună, vom continua să sprijinim reformele statului, deoarece ne pasă de oamenii din Republica Moldova, dar și pentru că este interesul-cheie al UE, să continuam să vă ajutăm, să atingem un nivel al dezvoltării democratice, sociale și economice, care să asigure o viață mai bună și un viitor mai bun pentru dvs și copii dvs. Împărtășim valorile noastre europene, deoarece suntem cu toții europeni, fie în UE sau în Republica Moldova. Haideți să sărbătorim împreună Ziua Europei și ceea ce ea reprezintă”, a spus Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Academia de Ştiinţe a Moldovei a participat și anul curent în Orășelul European, unde și-a expus realizările științifice în două corturi, comunitatea științifică fiind prezentă într-un format reușit și reprezentativ. În primul cort, Academia a fost prezentă alături de Ministerul Educației și cel al Culturii, cel de-al doilea cort fiind dedicat în exclusivitate Programului Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare Orizont 2020. Toate Secţiile de ştiinţe, au fost prezente în Orășelul European cu informaţii de ultimă oră despre activitatea şi rezultatele institutelor de cercetare, materiale promoţionale. Colaboratorii Direcției relații externe, ai secțiilor de științe ale AȘM, instituțiilor din sfera științei și inovării au oferit vizitatorilor o varietate de materiale promoționale despre activitatea institutelor de cercetare, realizările științifice ale acestora, dar și o expoziție de publicații recente, realizate de către cercetători. Vizitatorilor le-au fost distribuite buclete promoţionale şi alte informații despre Universitatea și Liceul AȘM.
Prezent la evenimentul dedicat Zilei Europei, vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, a menționat că Academia de Științe, ca și în anii precedenți, nu putea să evite participarea la acest important eveniment atât pentru țara noastră, cât pentru toți partenerii noștri pe plan intern și extern. Și în cadrul ediției curente, în Orășelul European, Academia a venit cu o varietate de lucrări științifice care au văzut lumina tiparului recent, lucrări care reprezintă varii domenii și interese științifice, începând de la științele naturii și vieții și finalizând cu științele din domeniul social și umanistic, în speranța că titlurile de carte editate și propuse vor fi solicitate chiar de cititorul și cetățeanul de rând. Nu au lipsit standurile cu rezultatele științifice cele mai relevante obținute de organizațiile din sfera științei și inovării. Un exemplu concludent, în acest sens, despre care s-a vorbit nu o singură dată, a fost și cazul de succes înregistrat de Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, care a fost prezent cu cele trei soiuri de porumb acreditate și care au obținut unde verde în spațiul european. Vicepreședintele AȘM i-a îndemnat pe toți cei interesați să facă cunoștință cu rezultatele concrete pe care le înregistrează AȘM. „Cercetătorii noștri și, probabil, cei care sunt mai sceptici în acest sens, să se convingă din prima sursă că în Republica Moldova se face știință și rezultatele științifice sunt cunoscute nu numai în țară, dar și departe peste hotarele ei”, a conchis Domnia Sa.
În cortul destinat Programului Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare Orizont, Centrul de Proiecte Internaţionale și membrii echipei Punctelor Naționale de Contact, au distribuit materiale promoţionale și au oferit consultații privind oportunitățile oferite de acest Program. Dr. Lidia Romanciuc, director al Centrului de Proiecte Internaţionale al AŞM, împreună cu colegii au propus atenției vizitatorilor Apelurile din cadrul Programului Orizont pentru anul 2017 și pentru anii 2018-2020, care vor fi lansate la mijlocul anului curent. Directorul CPI a subliniat că vor fi anunțate peste 500 de apeluri noi, exprimând speranța că, comunitatea noastră științifică va participa activ în toate. Alături de CPI, a fost prezentă și Universitatea Academiei de Științe, prima instituție din Republica Moldova care a obținut Logo-ul Comisiei Europene „Excelență în cercetare”, dar și Liceul Academiei de Științe a Moldovei, care împreună au promovat și Programul Orizont și toate programele conexe de tip Euraxess ș.a.
Una din realizările cu care se mândrește Institutului de Ecologie și Geografie al AȘM este Atlasul Resursele Climatice ale Republicii Moldova, atlas editat pentru prima dată în două limbi, română și engleză. Potrivit directorului institutului, dr. hab., prof. Maria Nedealcov, prezentă în Orășelul European, atlasul respectiv a fost distribuit în Europa, în toate țările UE, de unde a venit un ecou pozitiv, și asta pentru că lucrarea a fost editată în baza sistemelor informaționale geografice. Astăzi, grație sistemelor informaționale geografice, ca instrument de cercetare, pot fi depistate resursele climatice pe fiecare porțiune de pământ. Dna director Nedealcov a prezentat și Enciclopedia de Ecologie, editată în cinci volume, în limba română, iar în curând va vedea lumina tiparului Enciclopedia, editată și în limbile rusă și engleză, îmbogățind astfel cu mult tezaurul științific al țării. Institutul se mândrește și cu faptul că cercetătorii colectivului pot contribui la stabilitatea ecologică în țară și asta nu e puțin, directorul exprimând certitudinea că rolul principal în dezvoltare economică, industrială, socială etc. aparține științei, cunoștințelor și ele trebuie să aibă un loc de frunte printre celelalte domenii.
Corturile Academiei de Ştiinţe a Moldovei au fost vizitate de presedintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministru, Pavel Filip, precum si de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, E.S. Pirkka Tapiola. Oficialii au discutat cu colaboratorii AȘM, care au prezentat informații despre activitatea și rezultatele cele mai semnificative ale instituțiilor de cercetare, oferindu-le înalților demnitari materiale informative despre AȘM. Oficialii au apreciat rezultatele obținute de AȘM și comunitatea științifică a țării, în procesul de integrare a Republicii Moldova în spațiul european de cercetare și au dorit succes cercetătorilor și tuturor celor care își dedică viața dezvoltării științei.
Ziua Europei în Republica Moldova a fost sărbătorită pentru prima dată în 2006.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|