Un sfert din lucrările publicate (12 articole) aparțin celor 22 autori unici de la 10 instituții din Republica Moldova, fiind o contribuție apreciată înalt de organizatori. Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale a prezentat 6 articole, inclusiv în coautorat cu CNAA, USM, ASEM și Centrul de e-Guvernare. Alte 6 articolele din cadrul conferinței au fost prezentare de autori de la Universitatea Pedagogică de Stat, USM, UTM, Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AȘM, în coautorat cu Academia Militară „Alexandru cel Bun” și Academia de Științe a Moldovei. Totodată 4 dintre cele 21 de sesiuni tematice au fos moderate de colegii din Moldova. Dona Școla, dr. Ruslana Grosu și Anastasia Ștefanița au moderat sesiunile Privacy and Data Protection, eDemocracy și eGovernment.
Participarea și implicarea activă a cercetătorilor din Republica Moldova se datorează colabăririi frumoase dintre MTIC în persoana doamnei Dona Școla, ex-viceministru TIC, membru al Comitetului Experților în Administrația Publică al ONU, care este unul dintre membrii Comitetul de Program al Conferinței și AȘM, în persoana dr.Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale.
Conferința a fost deschisă de prof. dr. András Nemeslaki de la National University of Public Service din Budapesta. Cu un cuvînt de salut au venit prof. dr. András Patyi, rectorul National University of Public Service, prof.dr. Wolfgang Ernst, rectorul University of Public Administration and Finance, Ludwigsburg, Germania și prof. dr. Hendrik Hansen de la Andrássy University Budapest.
Tematica evenimentului - decalajul digital din diverse perspective - a fost abordată de către doi vorbitori-cheie: Wolfgang Gerstl, membrul Parlamentului European, care s-a axat pe guvernarea participativă și valorile democratice și Dušan Stojanović, directorul pentru eGuvernare din cadrul Ministerului administrației publice din Serbia, care a pus în discuție provocările utilizării serviciilor electronice în Serbia.
În seara zilei de 4 mai, în incinta Andrássy University Budapest s-a desfășurat panelul de discutii cu tema: "Noul decalaj digital se referă la tehnologie sau la competențele civice?", cu participarea experților internaționali: Ronald Bieber, secretarul general al Austrian Computer Society; Dona Școla, membru al Comitetului Experților în Administrația Publică al ONU, ex-viceminitru TIC din Moldova; Dušan Stojanović, directorul pentru eGuvernare din cadrul Ministerului administrației publice din Serbia; Martin Übelhör, Comisia Europeană, ex-membru al cabinetului Comisarului UE pentru Economia și societatea digitală și Jani Makraduli, ex-vicepreședinte al Adunării parlamentare din Macedonia.
Articolele prezentate de autorii din RM au acoperit domeniile de interes pertinente, printre care:
- Reformarea ecosistemului de date și a sistemului statistic din RM pentru a face față provocărilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, din articolul “A New Revolution: Data Revolution (first steps of Moldova)”, prezentat de Irina Cojocaru (IDSI), scris în coautorat cu dr. Igor Cojocaru, Ion Coșuleanu, Anastasia Ștefanița (IDSI) și Costel Todor (Civicus CMD, România). Cercetarea are la bază activitățile și rezultatele obținute în cadrul proiectului PNUD ”Organizarea procesului de cartografiere a ecosistemului de date din Republica Moldova”.
- Diferențele de utilizare a tehnologiilor la nivel național și local din perspectiva e-serviciilor, decalajele în spațiul rural și cel urban precum și bunele practici însușite de țările Visegrad, prezentate de Anastasia Ștefanița și Ion Coșuleanu (IDSI), bazate pe experiența obținută în urma implementării proiectului Visegrad – DISCUS din 2015.
- Rolul și impactul instrumentelor informatice în asigurarea transparenței cercetărilor științifice în RM, din articolul “The Role of Information Instruments in Ensuring Transparency in Scientific Research – the case of the Republic of Moldova” prezentat de dr. Ion Holban ( CNAA), elaborat în coautorat cu dr. hab. Vitalie Minciună și dr. hab. Gheorghe Cuciureanu (IDSI, CNAA).
- Resurse educaționale deschise, adoptarea tehnologiilor deshise în învățămîntul superior din Moldova, din articolul “Openess in Higher Education”, prezentat de dr.Tatiana Chiriac ( UPSC).
- Analiza politicilor instituționale de Acces Deschis la nivel național, din articolul “Open Access Policy to Research Outputs in the Republic of Moldova. State of the Art and Perspectives”, prezentat de Rodica Cujbă (IDSI), scris în coautorat cu dr.hab. Nelly Țurcan ( USM, IDSI).
- Provocările și perspectivele serviciilor de e-guvernare din Moldova, din articolul “e-Government Services in Moldova: Value and Opportunities”, prezentat de Mihai Grecu (IDSI) scris în coautorat cu dr. hab. Ilie Costaș ( ASEM) și Artur Reaboi ( Centrul de e-Guvernare).
- Metodologie și algoritm de management a riscurilor securității informaționale pentru infrastructurile locale, prezentată de Rodica Bulai ( UTM), scrisă în coautorat cu dr. Dumitru Ciorbă, Andrei Poștaru, Rostislav Călin (UTM).
- Provocările implementării Resurselor Educaționale Deschise de către profesori, abordate de Dr. Roza Dumbrăveanu ( UPSC).
|