E.S. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. James D. Pettit, a efectuat o vizită de informare la Grădina Botanică (Institut) a AȘM. Vizita a avut loc în contextul invitației lansate de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, în luna martie curent, în cadrul întrevederii Excelenței Sale cu conducerea AȘM și Grădinii Botanice (Institut) a AȘM.
Diplomatul a purtat discuții cu prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, directorul Grădinii Botanice, dr. Alexandru Teleuță, dar și colaboratori ai GB.
Înaltul oaspete a vizitat colecția de plante de teren închis care numără 2700 de specii, începând cu plantele din regiunile de pustiu și terminând cu plantele din regiunile tropicale. Dr. Valentina Țâmbal, sef Laborator plante tropicale, a prezentat o varietate foarte mare de plante, din punct de vedere filogenetic, începând cu plantele inferioare și ajungând la plantele superioare, cu flori, din clasa mangnoliofita. Potrivit cercetătoarei, colecția este foarte bogată și este cu valoare de unicat pentru țară. Fiind uzate moral și fizic, serele însă nu corespund condițiilor necesare de cultivare a unor plante, cum ar fi cele din grupa palmierilor, ficușii care au crescut și au ajuns sub acoperișul serelor care nu mai au unde să se înalțe, colaboratorii fiind nevoiți să le tăie vârful, pe parcursul anului, pentru că ei sparg sticla și ies afară. În opinia administrației instituției, sunt necesare sere care ar avea măcar de 20 m înălțime pentru a cultiva acele plante în condiții adecvate, pentru a putea menține această varietatea de plante tropicale, subtropicale care sunt în serele GB și pentru a putea fi arătate vizitatorilor.
Șeful misiunii diplomatice a vizitat, de asemenea, și alte colecții de unicat pentru Republica Moldova, pe teren deschis, unde sunt circa 1500 de taxoni, de specii, soiuri de plante care impresionează la sezon prin colorit și prin talie, cum ar fi colecțiile de paeonia, iris, de hemerocallis etc., colecții adunate pe parcursul a 50 de ani, laboratorul respectiv fiind de o vârstă cu Grădina Botanică.
Totodată, părțile au discutat viitorul concept de fondare a Centrului moldo-american de educație ecologică și dezvoltare a capacităților Grădinii Botanice a AȘM pentru conservarea biodiversității, în continuarea discuțiilor care au avut loc la prima întrevedere. Scopul fondării acestui Centru, potrivit directorului Teleuță, este de a spori nivelului de educație ecologică și conștientizare a populației. Se preconizează că sera va fi pilonul de bază al viitorului Centru cu un genofond de 2700 de specii. Ulterior, va fi elaborat un concept de utilizare a infrastructurii Grădinii Botanice, inclusiv a expozițiilor - dendrariu, rozariu, pinariu, serengariu și alte expoziții care sunt frecvent vizitate de către cetățeni cu scopul de a intensifica acest proces de educație ecologică pe teritoriul Grădinii Botanice. „Consider crearea unui Centru comun de educație ecologică moldo-american va folosi la valorificarea acestui potențial floristic care este în GB, pentru a educa populația, pentru a conștientiza valoarea plantelor, dar și speciilor de animale care sunt în GB”, a menționat directorul Alexandru Teleuță, acesta fiind și un pas bun pentru a exprima recunoștință celor care au susținut fondarea Grădinii Botanice, iar instituirea acestui Centru va putea sublinia, emancipa, de ce nu, valoarea lumii vegetale nu doar numai a Moldovei, dar și a diferitor regiuni floristice.
Fiind într-o primă vizită la Grădina Botanică, Ambasadorul SUA, în pofida dezastrului lăsat de intemperiile care au afectat 80 la sută din genofondul Grădinii Botanice, a avut o impresie foarte bună și pozitivă. „Cred că este un loc foarte frumos și eu sunt foarte impresionat de diversitatea plantelor pe care le aveți și, realmente, cred că Grădina Botanică este o comoară pentru țară. Merită să vă mândriți cu ce aveți”, a menționat Excelența Sa, exprimând certitudinea că colectivul GB va reuși să facă tot ce e necesar pentru a da din nou viață instituției. Chiar dacă numărul colaboratorilor nu este atât de mare, diplomatul este sigur că vor veni voluntari care au o pasiune și o dragoste aparte pentru natură. „Mă bucur foarte mult să fiu aici, în această zi foarte frumoasă și o să urmărim cum se dezvoltă mai departe această grădină atât de prețioasă”, a mai spus Excelența Sa.
Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a mulțumit Ambasadorului James D. Pettit pentru vizita Excelenței Sale și pentru cuvintele de încurajare, exprimând speranța într-o colaborare frumoasă de perspectivă. În context, prim-vicepreședintele AȘM a remarcat că colectivul Grădinii Botanice face tot ce depinde de el pentru a restabili buna funcționare a instituției. Grădina Botanică se bucură de sprijinul comunității științifice, societății, dar și din partea autorităților. „Sigur, prin această colaborare noi vom reuși mai multe, iar ideea fondării Centrului de educație ecologică este una foarte bună și sperăm cu eforturi comune să realizăm și să construim o Grădină Botanică modernă, care să fie o carte de vizită și un loc de agrement pentru populația nu doar a capitalei, ci și a țării”.
Ambasadorul SUA, prim-vicepreședintele AȘM și conducerea Grădinii Botanice au plantat patru copaci (sălcii) în zona de luncă. Anume în această zonă, potrivit directorului Teleuță, arborii au fost distruși aproape în întregime. Directorul consideră că va fi necesar ca zona din jurul iazului să fie reconstituită totalmente. În acest sens, Excelența Sa a exprimat bucuria și plăcerea și că plantarea acestor copaci va fi un bun început.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|