A fost lansată Campania de susținere a Grădinii Botanice „Oamenii ajută copacii” - ideea simplă din spatele vorbelor

2017-04-29
 
Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat, la 28 aprilie 2017, Grădina Botanică, după ce instituția a fost grav afectată în urma intemperiilor din 20 și 21 aprilie, unde a fost întâmpinat de prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și directorul Grădinii Botanice (Institut) a AȘM, dr. Alexandru Teleuță. Premierul a fost informat despre starea de ultimă ora în care se află Grădina Botanică. 
 
Directorul Teleuță a informat oficialul că în rezultatul calamităților au fost deteriorate numeroase specii din zona mediteraneană care deja erau în creștere, era format aparatul foliar, iar zăpada care a căzut, a distrus coronamentul, arborii și speciile respective urmând a fi excavate și înlocuite cu arbori noi. De asemenea, au suferit foarte mult speciile din sistemele de luncă - plopul, salcia, mesteacănul. Pentru că arborii au  fost distruși  aproape în întregime, directorul consideră că va fi necesar ca zona  din jurul iazului să fie reconstituită totalmente. Au avut de suferit toate cele 60 de soiuri și cele 14 specii de liliac. Într-o primă fază, administrația Grădinii Botanice a făcut o evaluare  a daunelor. Acum instituția necesită  ajutor în procurarea utilajelor necesare pentru lichidarea consecințelor, dar și pentru a evita eventualele pericole pentru cetățeni. Directorul a exprimat speranța că vizita prim-ministrului va impulsiona și va încuraja  colectivul Grădinii Botanice de a se implica cât mai activ în diminuarea impactul negativ al calamităților naturale și va fi acordat și un ajutor la restabilirea capacității institutului cu echipament și utilaj necesar pentru restabilirea ecosistemelor.   
   
Prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a menționat căGrădina Botanică de mulți ani este cartea de vizită a Chișinăului, dar și a Republicii Moldova și calamitățile care s-au produs în ultimele zile ale săptămânii trecute, au provocat mare tristețe. „Este o tragedie ce s-a întâmplat la Grădina Botanică și conducerea Academiei va face tot ce îi stă în puteri pentru ca instituția să-și revină. Vom face apel la structurile financiare, fondul ecologic, agenții economici, pentru că Grădina Botanică este bogăția întregii țări”, a subliniat prim-vicepreședintele. Academicianul a exprimat speranța că, colectivul Grădinii Botanice, care de multe ori a demonstrat că este un colectiv consolidat, cu specialiști de excepție, va reuși, cu susținerea conducerii Academiei de Științe, autorităților,societății, să depășească această situație complicată și activitatea să revină la normalitate.   

În ideea unei eventuale susțineri din partea Guvernului, oficialul a menționat că actualmente se identifică resursele necesare, reiterând că Grădina Botanică are nevoie de finanțare pentru a restabili acest genofond care a fost distrus. Suntem în proces de acumulare de fonduri, în general”, a precizat premierul, specificând că în acest sens deja se poartă discuții cu mulți prieteni ai Moldovei, parteneri externi. Șeful Executivului a precizat și faptul că este foarte dificil de estimat acum pierderile, pentru că acestea nu sunt niște pierderi directe care pot fi calculate, iar în cazul Grădinii Botanice nu este vorba doar de un calcul financiar, este o pierdere mult mai mare. Au fost distruse plante, arbori și arbuști care sunt specii de unicat, de aceea, este foarte greu de făcut o evaluare. Prim-ministrul Filip a dat asigurări că Guvernul va identifica și alte fonduri financiare din bugetul statului, din ajutoarele care sunt acordate, va avea discuții la acest subiect și cu Ambasadele Republicii Moldova de peste hotare, astfel încât să fie mai facilă aplicarea la granturile Uniunii Europene. „Mai este și Asociația Europeană a Grădinilor Botanice. Vom merge și pe această cale”, a conchis oficialul.  
    
Premierul Pavel Filip, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și directorul GB, dr. Alexandru Teleuță, au participat la Emisiunea „Bună seara”, realizată de Mircea Surdu și difuzată de postul național de televiziune. Emisiunea a avut loc pe teritoriul Grădinii Botanice, în sânul naturii, pentru a sublinia odată în plus impactul distrugător, provocat de ninsorile abundente.
 
Important de menționat că în cadrul emisiunii a fost lansată o Campanie prețioasă pentru Grădina Botanică cu genericul „Oamenii ajută copacii”. Autorul ideii de a lansa această campanie îi aparține scriitorului Igor Guzun, prezent și el în emisiune. În platoul improvizat au mai fost prezenți Lucia Tăut, jurnalist Moldova1 și Adrian Ianovici, jurnalist Europa Liberă, care au reflectat pe larg subiectul în cauză.           
 
Premierul Pavel Filip a salutat campania sociala lansată de postul public de televiziune, „Oamenii ajută copacii” și a îndemnat cetățenii să contribuie la restabilirea Grădinii Botanice. Totodată, șeful Executivului a dat asigurări că această problemă nu va rămâne în afara atenției autorităților. „Niciodată nu vom putea evalua la justa valoare această pierdere. Nu este vorba doar de bani, ci de faptul că este nevoie de mult timp pentru ca acești arbori să crească, iar Grădina Botanică să reînvie. Vom identifica fonduri la Guvern și parteneri externi şi vom aplica pentru granturi europene pentru a reconstitui o grădină poate şi mai frumoasă”, a declarat oficialul.
 
„Atunci când vorbim despre copaci, arbori, noi vorbim, de fapt, despre oameni și toată lumea se poate implica cu ceea ce poate face mai bine. Mass-media cu relatări și mobilizare de efort, autoritățile și comunitatea academică, de asemenea, pot veni cu exemple de inițiative și poate că este un moment important pentru noi ca oraș sau țară, de coeziune și solidaritate. Cred că aceasta este ideea simplă din spatele vorbelor „Oamenii ajută copacii”.

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM,
Grădina Botanică (Institut) a AȘM