Apariție editorială consacrată centenarului Mihai Grecu, artistul plastic care va rămâne mereu actual

2017-04-25
 

La Academia de Științe a Moldovei a fost lansată Cartea „Mihai Grecu – 100 de ani de la naștere”, o culegere de articole şi reproduceri ale operei maestrului Mihail Grecu, consacrată centenarului de la naşterea artistului. Evenimentul a fost  organizat de Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM.

La întrunirea prilejuită de lansarea culegerii, a fost prezent dr.hab., prof. Victor Țvircun, coordonator al Secției științe umanistice și arte a AȘM, cercetători din cadrul IPC al AȘM, precum și artiști plastici critici de artă, familia maestrului. 
 
În deschiderea lansării, dr. hab., Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, a menționat că lucrarea a apărut în cadrul manifestărilor dedicate centenarului maestrului Mihail Grecu. Directorul Ghilaș a felicitat și a mulțumit întregului grup de colaboratori care au trudit la apariția culegerii. Este vorba, în primul rând, de fiica maestrului, dna Tamara Grecu-Peicev, artist plastic și critic de artă, care a coordonat volumul, alcătuitorilor, traducătorilor, recenzenților, Editurii „Epigraf”, dar și Ministerului Culturii pentru sprijinul financiar acordat.
 
Un cuvânt aparte de mulțumire a fost adresat și prefațatorului lucrării, dr.hab. Ana-Maria Plămădeală, care scrie în prefața lucrării că fenomenul Grecu, demiurgul unui univers de o rezonanta răscolitoare, se datorează longevității spiritului mereu avangardist și rebel а1 maestrului. La fel de excepțională este poziția morală infailibilă a 1ui Mihail Grecu, situându-1 în ipostaza celui mai dârz oponent al realismului socialist, care a salvat onoarea intelectualității basarabene. Cât despre volumul conceput în cadrul editorial al Academiei de Științe а Moldovei și coordonat de analiști perseverenți al creației maestrului, acesta se distinge prin diversitatea racursiurilor în vederea dezvăluirii diapazonului creativ rarisim al pictorului: de la intuiția emotivă și simțirea arhetipală și ancestrală până lа generalizarea filosofică.
 
Dna Tamara Grecu-Peicev a fost cea care a făcut o prezentare amplă culegerii, reliefând momente din procesul de elaborare, colaborarea cu persoanele implicate în proiect, micile probleme care apăreau pe parcurs, dar și fericirea de a avea în final un produs editorial de calitate. A mulțumit tuturor pentru implicare și dedicație, în special, directorului Editurii „Epigraf”, care a manifestat înțelegere și răbdare pentru a edita o asemenea lucrare, dat fiind și faptul că ediția este una foarte costisitoare. Coordonatoare ediției a mărturisit că inițial era preconizată o ediție mult mai subțire, dar pe parcurs se acumula material și era păcat să nu fie inclus în culegere, pentru a-l reda pe cât e posibil complexitatea acestei figuri proeminente a culturii naționale. „Sunt foarte fericită, că sunt fiica maestrului și pentru mine este o mare cinste să aduc un omagiu acestui om, acestei personalități, Mihai Greu”, a spus încercată de un sentiment profund de satisfacție fiica artistului. Domnia Sa a înmânat Medalia „Mihai Grecu – 100 ani”, apărută cu prilejul centenarului maestrului, domnilor Victor Ghilaș și Victor Țvircun.
 
Coordonatorul Secției științe umanistice și arte a AȘM, dr.hab., prof. Victor Țvircun a exprimatsincere felicitări echipei care a organizat acest frumos eveniment și care au stat la baza acestui frumos produs. A adus, de asemenea, felicitări editurii pentru efortul depus la editarea unei culegeri cu eleganță, dar și tuturor autorilor care au participat la elaborarea conceptului respectivului proiect. „Consider că avem mari datorii față de înaintașii noștri, față de cei care au contribuit la dezvoltarea culturii din Republica Moldova, unul din aceștia fiind maestrul Mihai Grecu”, a subliniat profesorul Țvircun, fiind convins că această nu este ultima carte în șirul de lucrări care trebuie să completeze bibliotecile noastre, iar Institutului Patrimoniului Cultural va contribui la acest lucru.
 
„Culegerea ne aduce cumva personalitatea lui Mihai Grecu mai aproape de noi, pentru că este valoroasă și prin textele care sunt scrise. Este o lucrare care sunt sigur era așteptată de mai multă lume. Această culegere de texte ne ajută foarte mult, ca și cea anterioară, o lucrare de lux, editată la Moscova, îngrijită de dna Tamara Grecu, în care au fost făcute analize profunde și serioase, chiar în epoca în care lucrurile stăteau oarecum altfel”, a menționat Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Arte Plastice. Directorul Zbârnea a mai precizat că aceasta este o carte-document care va servi ca material amplu pentru cercetarea operei lui Grecu, pentru a-l putea descoperi mai profund atât pe maestrul, cât și modul său de gândire, dar și pentru a putea conștientiza ce mare artist a fost.
 
Directorul Editurii „Epigraf„ Oleg Bujor, a mărturisit că au fost pictori mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, critici în pictură mai puțin cunoscuți și după ce a apărut cartea respectivă au venit la editură și au cumpărat-o. Redescoperindu-l, au conștientizat ceea ce a spus Leonida Lari despre marele maestru: „Care e starea dumisale mai ascunsă ochiului comun?” Și tot ea răspunde: „Iubește lumea cu înțelepciune, cu înțelepciune iubește lumea și stai plecat în fața artei”. Aceasta a simțit și a văzut în ochii acelor persoane directorul Bujor, dar și în mesajul de mulțumiri enorme pentru faptul că a apărut această carte și o mare recunoștință pentru Mihai Grecu atât ca pictor, cât și ca om. Directorul a mulțumit coordonatorilor ediției pentru încrederea în Editura „Epigraf”, pentru că va avea în palmaresul activității sale, în bibliografia sa reproducerile acestui mare pictor, acestui mare filosof, care o onorează foarte mult.    

Dr. Ludmila Toma, Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, unul din alcătuitorii volumului, a spus că pentru ea, lucrul la această carte a fost ceva neobișnuit, apreciind efortul determinant al dnei Tamar Grecu, dar și al dlui Dimitrie Peicev, care  au scris memorii, au participat la colectarea materialelor, reproducerilor, la machetare, punându-și în aplicare toate cunoștințele. Cercetătoarea consideră că acest efort a avut, totuși, o finalitate demnă. Nu a mai văzut o carte atât de solicitată, precizează alcătuitoarea, și asta grație faptului că numele Grecu este cunoscut în lume, iar cu apariția acestei lucrări care conține material foarte bogat, numele maestrului va deveni unul și mai notoriu. 
          
Dr. Constantin Spânu, Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, critic de artă, a vorbit despre fenomenul Grecu, care, din punctul său de vedere, este o excepție în contextul evoluției culturii fostei URSS. Dl Grecu abordează în creația sa niște probleme esențiale ale existenței, ale omului în univers. Mihai Grecu, susține criticul de artă, a reușit, prin modalitatea sa de a fi, a influența extraordinar de puternic o nouă generație. „Nu i-a învățat a picta, i-a învățat să gândească”, precizează dr. Spânu. Mihai Grecu permanent spunea că pictura este gândire și, din punctul acesta de vedere, această culegere care este rezultatul unui efort deosebit al familiei Grecu, dar și al colaboratorilor IPC al AȘM, deschid ușa unor cercetări foarte profunde. „Mihai Grecu a adus în pictură imaginile memoriei și prin memorie este social, este semantic, foarte vast, este actual și va rămâne actual”, a relevat criticul de artă.  

Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM