De la demararea alegerilor noilor membri ai Academiei de Științe s-au întețit atacurile furibunde, nefondate și vădit părtinitoare la adresa principalului for științific al țării, care întrunește o parte considerabilă din elita intelectuală și promovează insistent cunoașterea în rândurile societății.
Disensiunea dintre realitatea agresorilor Academiei de Științe și cea a însăși forului științific este că comunitatea științifică a îmbrățișat schimbarea adusă de procesul de integrare europeană. Academia de Științe este prima instituție din Republica Moldova care a pilotat asocierea comunității științifice din țară la programele comunitare PC7 și Orizont – 2020. În urma consumării a 5 ani de la această asociere, oamenii de știință aduc expertiza europeană acasă și propun un nou model de administrare a științei, unul axat pe meritocrație în detrimentul unor interese înguste.
Mai mult, Academia de Științe este lovită pentru că s-a pronunțat clar, deschis și argumentat științific pe marginea unor subiecte sensibile pentru societate – denumirea corectă a limbii vorbite și istoriei. Mai recent, se încearcă reluarea dezbaterilor publice pe marginea acestor subiecte, iar cercetătorii sunt în poziția să pătimească din cauza că expun adevărul prin argumente științifice, iar instituția în care își desfășoară activitatea să fie închisă din motive politice și geopolitice.
În detrimentul acestor incursiuni negândite, Academia de Științe a Moldovei se dovedește a fi un organism viu, în cadrul căruia se produce dispariția unor componente și infuzarea altor noi. În acest sens, anunțarea concursului pentru alegerea membrilor titulari (academicienilor) și membrilor corespondenți este o acțiune regulamentară și indispensabilă pentru întreaga comunitate științifică din țară.
Prin acest exercițiu electiv este stimulată și promovată excelența în cercetarea, fiind absolut necesar să fie alese și promovate personalități mai tinere, cunoscute în mediul universitar-academic și de opinia publică, savanți care au obținut rezultate.
Frustrările unor persoane nu trebuie să fie îndreptate împotriva Academiei de Științe, ci să fie canalizate spre obținerea rezultatelor de excelență, pentru a putea candida la titlurile academice și, în rezultat, a promova și cultiva cunoașterea în societate.
Reînnoirea corpului de membri ai Academiei de Științe, precum și promovarea unor oameni merituoși în pofida celor care se promovează prin alte metode decât o competiție a excelenței intelectuale este un deziderat care se impune în contextul asocierii la Uniunea Europeană.
Există mai multe voci care se opun acestei competiții, inclusiv și în politic. În acest sens, desfășurarea concursului pentru alegerea noilor membri ai Academiei de Științe este oportună, incontestabilă și nu poate fi tergiversată.
Sursa: curentul.md |