Doctorul în științe politice, Aurelia Petru-Balan, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova, ex-consilier prezidențial pe probleme politice, a susținut, la 5 aprilie 2017, teza de doctor habilitat în ştiinţe politice „Managementul PR-ului politic în campaniile electorale”, specialitatea 561.01 – Teoria, metodologia și istoria politologiei; instituții și procese politice. Teza a fost susţinută în cadrul Consiliului ştiinţific specializat din cadrul Universității de Stat a Moldovei (preşedinte – dr.hab., prof. Victor Moraru, coordonator al Secției științe sociale și economice a AȘM, secretar – dr., conf. Igor Bucătaru.
Din componența Consiliul științific au făcut parte prof. dr. hab. Victor Saca, prof. dr. hab. Constantin Marin, prof. dr. hab. Victor Juc, prof. dr. hab. Constantin Solomon. Absent a fost politologul român, Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Marii Negre, cu care, printre altele, Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, a semnat recent un Acord de colaborare, însă, dl profesor Dungaciu a trimis un Aviz, în care a făcut o analiză profundă lucrării, iar verdictul dat de cunoscutul politolog român a fost unul pozitiv, cu felicitările de rigoare.
Pe post de consultant ştiinţific al tezei s-a produs dr.hab., profesor Valeriu Moșneaga. În calitate de referenţi oficiali, aspirantul la gardul ştiinţific de doctor habilitat i-a avut pe dr. prof. Daniel Șandru de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, dr.hab. Tatiana Spataru, sociolog, de la Universitatea de Stat din Moldova și dr.hab., prof. Pantelimon Varzari de la Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM.
Autoarea Aurelia Peru-Balan a abordat în teza sa oportunitatea și necesitatea reconceptualizării fenomenului PR-ului politic în condițiile dezvoltării pluralismului politic și a pluralismului de opinii, punând accentul pe dimensiunea de management și cea de persuadare și persuasivă a PR-ului politic. Aspiranta consideră că PR-ul politic reprezintă sinergia consubstanțialității celor trei concepte fundamentale în știința politică - actor, imagine, opinie publică, concluzionând, că PR-ul politic poate reprezenta o nouă direcție științifică de cercetare.
Consultantul tezei, dr.hab., prof. Valeriu Moșneaga a felicitat-o pe aspiranta sa pentru susținerea cu brio a acestei teze, exprimând cuvinte de apreciere pentru efortul depus, pentru insistența, competențele și hărnicia deosebită, care au finalizat cu un rezultat de succes. A adus felicitări tuturor celor care şi-au adus contribuţia la pregătirea şi prezentarea tezei, care impune un nou suflu în cercetare şi face o bună imagine atât ştiinţei autohtone, cât şi institutului, unde activează cercetătoarea.
Referenții oficiali au apreciat lucrarea şi problematica abordată de Aurelia Peru-Balan, venind și cu anumite sugestii, pe care pretendenta la titlul de doctor habilitat le va lua în considerare și le va include și în lucrările științifice ulterioare. Au felicitat aspirantul pentru curajul şi voinţa de a trata acest subiect deloc simplu şi atât de actual, atât pentru clasa politică, cât și pentru societate, mergând lent (aproape 13 ani), dar sigur spre acest rezultat fulminant.
Referentul oficial, dr. prof. Daniel Șandru, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, a ţinut să remarce în avizul său că l-a impresionat în mod deosebit lucrarea care încearcă şi reuşeşte să fundamenteze ştiinţific un nou mod de management al PR-ului politic în Republica Moldova. „Dna Aurelia Peru-Balan urmărește reconceptualizarea PR-ului politic din perspectiva tehnicilor de comunicare specifică societății moderne, astfel încât acest efort să reflecte complexitatea procesului de management al PR-ului politic în campaniile electorale”, a remarcat prof. Șandru. Mai mult ca atât, cercetarea competitoarei, are rezultate practice de necontestat, acestea putând servi drept rezerve ca un manual empiric pentru un politician și staff-urile electorale ca și pentru consilierii specializați din instituțiile administrației publice centrale. Concluzionând, doctorul în politologie, Daniel Șandru consideră, că prin metodologia interdisciplinară pusă la lucru, prin prismele interesante de cercetare pe care le-a urmat, ca și prin faptul că rezultatele investigației normative și empirice întreprinse, promit să acopere anumite goluri existente în literatura de specialitate, la care se adaugă gestionarea impecabilă a resurselor bibliografice și a fondului cazuistic pe care l-a abordat ca specialist în științe politice. „Teza de abilitare a dnei conferențiar universitar, dr. Aurelia Peru-Balan reprezintă un demers inovativ și original pentru această arie de specializare, tocmai din acest motiv transmitem felicitările noastre”, a conchis referentul oficial.
Aprecieri pentru lucrare şi pentru această reuşită a dnei Peru a exprimat dr.hab., Tatiana Spătaru, al doilea referent oficial, care a menționat că autoarea s-a axat pe actualitatea studiului și a adus un șir de argumente în acest sens. „Teza de dr. hab., este construită pe un temeinic suport teoretic realizat pe baza analizei istoriografice. Sinteza surselor bibliografice i-au permis autoarei să supună analizei situația de cercetare, să fundamenteze teoretic demersul său investigativ, să argumenteze aparatul categorial și să identifice și formuleze problemele de cercetare”, a subliniat dr.hab. Spătaru. Totodată, sociologul Tatiana Spătaru a remarcat că suntem în fața unei cercetări oneste, de documentare serioasă și contribuții personale secundate de o experiență valoroasă în PR-ului politic autoarei lucrării. „Teza de dr.hab., în științe politice reprezintă o lucrare definitivă, demonstrând competență și profesionalism contribuind la o cunoaștere mult mai aprofundată a problemei cercetate, dar tot odată deschizând noi oportunități de valorificare științifică, toate acestea îmi permit să susțin că efortul este justificat”, a precizat referentul.
Al treilea referent oficial, dr.hab., prof. Pantelimon Varzari a făcut o mică introducere în analiza acestei destul de actuale, după cum s-a exprimat Domnia Sa, pentru Republica Moldova, arătând că în științele politice contemporane fenomenul PR-ului politic este descris drept strategii de creare de imagini intra și interelectorale, actorul politici, făcând deosebiri dintre comunicarea politică și PR-ul politic. A felicitat autoarea pentru efortul depus pe parcursul mai multor ani, menționând că succesul este unul meritat și care a depăşit cu mult aşteptările.
O surpriză plăcută pentru aspiranta Aurelia Peru-Balan a fost prezența de la București a dr., prof. Sabin Dragulin, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, venit special pentru evenimentul susținerii tezei colegei sale, pe care o cunoaște deja de 8 ani, după materialele științifice publicate, inclusiv în România, dar s-au întâlnit abia acum. „Mă aflu aici, în fața Dumneavoastră, pentru că spațiul științific din Republica Moldova găzduiește un moment important. Este vorba de susținerea lucrării de habilitat a doamnei Aurelia Peru-Balan cu titlul „Managementul PR-ului politic în campaniile electorale”. O cunosc pe doamna Peru-Balan de 8 ani, însă doar prin intermediul articilelor și studiilor pe care le-a publicat de-a lungul timpului în reviste de științe politice din România ce sunt indexate în baze de date naționale ca Polis, Sfera Politicii și Cogito”, a menționat în luarea sa de cuvânt dr. prof. Dragulin. Dragulin. Profesorul Dragulin, care a citit lucrarea a menționat teza este de un înalt nivel științific și vne să umple un gol mult prea mare existent în literatura de specialitate din Republica Moldova. Accentul pe care doamna Balan îl pune pe PR, în cadrul campaniei politice este un demers actual în condițiile specifice ale vieții politice moldovenești. Din acest punct de vedere, consideră, cercetătorul român, demersul domniei sale este inovativ și reprezintă un prim pas în conectarea spațiului academic din Republica Moldova cu un domeniul important al comunicării politice și a marketingului politic.
Pe marginea tezei s-au pronunțat toți membrii Consiliului științific, care au apreciat pozitiv lucrarea și au venit cu anumite obiecții, sugestii, recomandări. Prof. dr. hab. Victor Saca a remarcat că rar de tot au fost susținute asemenea teze de doctor habilitat, precum a fost cea susținută de dna Peru-Balan, pline de conținut, cu tematică actuală, utilă societății”, a subliniat membrul Consiliului științific, precizând că nu-și amintește să fi fost mulți pretendenți la acest titlu, care să aibă la activ și două monografii și peste 70 lucrări științifice publicate în revistele de specialitate naționale și internationale. O apreciere pozitivă a venit și din partea directorului Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, dr.hab., prof. Valeriu Cușnir.
O unanimitate de voturi a primit pretendenta la titlul de doctor habilitat în științe politice, șase membri ai Consiliului științific - șase voturi pro.
Aspirantul la gardul ştiinţific de doctor habilitat, Aurelia Peru-Balan a mulţumit consultantului Științific, care a povăţuit-o în formularea tezei date, fiind recunoscător membrilor consiliului specializat, în primul rând, preşedintelui, prof. Victor Moraru, dar și refernților oficiali, în special, prof. Daniel Șandru, care a găsit timp să vină de la Iași pentru acest eveniment. A adus mulțumiri dl prof. Sabin Dragulin, care i-a făcut această surpriză și i-a făcut o evaluare profundă a tezei.
O frumoasă realizare a Dnei Aurelia Peru-Balan, în situația în care titlul de doctor habilitat în acest domeniu îl dețin 12 persoane.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |