Rolul protector al β-carotenului la spirulină pe durata ciclului de cultivare
Autori:
RUDIC VALERIU,
RUDI LUDMILA,
CHIRIAC TATIANA,
CEPOI LILIANA,
MISCU VERA,
DJUR (MAXACOVA) SVETLANA,
CODREANU SVETLANA,
DUMBRĂVEANU VERONICA,
SADOVNIC DANIELA,
GHELBET VIORICA,
CHELMENCIUC VIORICA,
DONI VERONICARezumat:
În articol sunt prezentate rezultatele cercetărilor privind rolul β-carotenului în menținerea culturii de spirulină în condiții optimale şi de stres pe durata ciclului de cultivare. Stresul a fost indus prin modificarea regimului de iluminare: de la cel continuu la regimul cu fotoperiodicitatea 4ore lumină /20 ore întuneric şi a celui termic de la valori ridicate 38-400C la valori joase 20-230C. A fost monitorizat conținutul pigmenților fotosintetici în condiții optimale şi de stres. Gradul de oxidare a lipidelor a fost determinat în bază de malondialdehidă, rezultată în urma oxidării lipidelor. A fost stabilită implicarea carotenului în calitate de antioxidant în protecția antioxidativă şi menținerea viabilității culturii de spirulină pe durata ciclului de cultivare. Această afirmație a rezultat din calculul corelațional dintre conținutul de β-caroten în biomasa de spirulină şi conținutul malondialdehidei.
Cuvinte-cheie:
Spirulina platensis,
β-caroten,
malondialdehidă,
stres indus,
clorofilăDomenii:
Biologie Numărul:
3 (330) Anul:
2016Descarcă
Download PDF (0.56 MB)