Productivitatea, rezistenţa şi calitatea boabelor la culturile păioase de toamnă
Autori:
BUIUCLI PIOTR,
VEVERIŢĂ EFIMIA,
ROTARI SILVIA,
GORE ANDREIRezumat:
Grâul durum şi comun de toamnă se cultivă în Moldova de peste 3 mii de ani [1-3].
Triticale este o cultură nouă cerealieră, care a fost creată prin unirea genomurilor de grâu
şi secară. Această cultură, din punct de vedere genetic prezintă un statut intermediar
dintre componentele parentale. În genomul de triticale numeric domină cromozomii de
grâu durum, de aceea plantele fenotipic sunt asemănătoare mai mult cu soiurile materne
(grâul) şi mai puţin cu cele paterne (secara). Triticale este o cultură plastică şi rezistentă
la factorii abiotici (ger, secetă, arşiţă etc.) şi biotici (făinare, rugină, tăciune, fuzarioză
etc.). Comparativ cu grâul comun şi durum, triticale are un potenţial productiv mult
mai mare şi prezintă recolte stabile în anii cu condiţii climaterice restrictive şi pe soluri
mai slabe [4-5]. În legătură cu cele sus- menţionate, sporirea rezistenţei pentru a mări
productivitatea culturilor păioase - triticale, grâul comun şi durum de toamnă prezintă
un mare interes pentru agricultura Republicii Moldova.
Domenii:
Biologie Numărul:
1 (310) Anul:
2010Descarcă
Download PDF (0.28 MB)