Activitatea antioxidantă şi antiradicalică aextractului etanolic de astaxantină
Autori:
MISCU VERA,
RUDI LUDMILA,
CEPOI LILIANA,
CHIRIAC TATIANA,
COJOCARI ANGELA,
RUDIC VALERIURezumat:
Stresul oxidativ, care generează specii reactive de oxigen şi nitrogen, este unul
din factorii patogenezei multor stări patologice ca ateroscleroza, diabetul, afecţiunile
neurodegenerative, cancerul şi altele [5, 10, 17, 28]. Suplimentarea antioxidativă a
organismului uman prin utilizarea antioxidanţilor naturali în tehnologiile alimentare
şi farmaceutice, crează o alternativă promiţătoare metodelor de prolaxie existente
de atenuare a stresului oxidativ deteriorator [9,31]. În prezent, antioxidanţii naturali
de origine vegetală, spre deosebire de cei sintetici, sunt preferaţi în tehnologiile de
procesare a alimentelor, precum şi în calitate de produse nutraceutice datorită unei
biodisponibilităţi superioare. În ultimii ani, în calitate de surse de substanţe antioxidante
cu utilizare în industria alimentară şi farmaceutică, sunt studiate microalgele [24].
Domenii:
Biologie Numărul:
3 (309) Anul:
2009Descarcă
Download PDF (0.49 MB)